Učešće KJU”Porodično savjetovališta na Forumu roditeljstva

Na prvom forumu roditeljstva, koji će biti održan u subotu 22. aprila s početkom u 11 sati, učestvovat će ugledni stručnjaci i stručnjakinje iz različitih područja kroz prezentacije i otvorenu raspravu.

Jedna od tema ovog foruma bit će i problemi odrastanja danas. O ovoj temi će govoriti psihologinja i psihoterapeutica iz Porodičnog savjetovališta u Sarajevu Dženana Kuluglija.

Život svake osobe započinje u biološkom jedinstvu s majkom i nakon rođenja nastavlja se s biološkom ili psihosocijalnom majkom. Generalno, prvi problem u odrastanju danas i zauvijek jeste odbacivanje i/ili gubitak bioloških roditelja i izostanak adekvatne roditeljske zamjene.

Prema riječima psihoterapeutice Kuluglije, danas su primjetni brojni poremećaji u odnosu roditelja prema djeci. U prvom redu prezaštitnički roditelji, zatim odbacujući, psihološki nedostupni, roditelji koji grade simbiotski odnos s djecom, roditelji koji ne dozvoljavaju separaciju, roditelji koji su verbalno i fizički nasilni, roditelji koji seksualno zloupotrebljavaju djecu.

Primjetan je porast razvoda brakova, a to za djecu kaže Kuluglija predstavlja veliki stres . Postoje i različiti rizici za razvijanje simptoma ako su djeca uvučena u roditeljski sukob tokom i poslije razvoda.

Današnji problemi u odrastanju ne mogu se posmatrati bez uvažavanja činjenice da je užas prethodnog rata dodirnuo svaku porodicu, a time i današnje roditelje, kaže naša sagovornica.

“Transgeneracijski prenos traume razvija se kod nerazriješenih trauma o kojima se ne govori, tzv. zavjet šutnje. Zbog rata imamo veliki broj jednoroditeljskih porodica, odnosno mladih osoba kojima su tokom odrastanja nedostajali očevi. Također imamo i porodice u kojima očevi imaju PTSD ili neki od simptoma PTSD-a.“

Velika promjena u savremenom školovanju zasnovana je na medijskoj kompetentnosti učenika već u predškolskom školovanju. Danas je za većinu djece problem ako ne posjeduju ili ne znaju koristiti savremene uređaje.

“Školsko drugarstvo pomalo blijedi kao socijalna vrijednost, te su slučajevi vršnjačkog nasilja u porastu. Specifičan problem u odrastanju je nedostatak zelenih površina, odnosno nedovoljno igrališta za različite namjene kako bi se djeca mogla igrati i razvijati motoriku.”

I na kraju, problem za djecu i mlade je što odrastaju u društvu u kojem se izjednačava vjerski s nacionalnim identitetom, što je direktna posljedica prethodnog rata i tako se nastavlja konflikt na različitim razinama, zaključuje Kuluglija.

Podsjetimo, forum će tematski biti posvećen izazovima u odgoju djece u posttranzicijskom društvu Bosne i Hercegovine, a namijenjen je širokoj publici, prvenstveno roditeljima djece predškolskog i školskog uzrasta.

 

IZVOR: Radiosarajevo.ba   16. 04. 2017.g.