„Porodica kroz film“

„Porodica kroz film“ naziv je aktivnosti  koju je KJU “Porodično savjetovilšte“ realizirala u okviru obilježavanja manifestacije „Dječija nedjelja“.

U ovoj aktivnosti učestvovali su učenici VIII i IX razreda osnovnih škola i I i II razreda srednjih škola Kantona Sarajevo kroz snimanje filma o porodici.

Ocjenom stručnog žirija dodijeljene su nagrade od čega je prvo mjesto osvojio učenik O.Š „Hasan Kikić“, Marko Velimirović za film „Košmar“, drugo mjesto osvojio je učenik JU „Peta gimnazija“, Adi Lagumdžija za film „Karma“ i treće mjesto osvojile su učenice Diana Raunić, Lejla Hrenovica OŠ „Hasan Kikić“ za film „Vrijednost porodice“.

Kroz sadržaj filmova učenici su na kreativan način prikazali narušene porodične odnose, socijalnu otuđenost izazvanu pretjeranom upotrebom novih tehnologija, te odnos društva prema djeci.Važno je istaći da sadržaj filmova pored što ukazuje na probleme sa kojima se djeca i mladi susreću, također nude i rješenja, te šalju jasne poruke vršnjacima kao i odraslima.

Na ovaj način željeli smo  podržati, kako unapređenje obrazovanja mladih, tako i afirmiranje porodičnih vrijednosti kroz kulturne sadržaje.

Sadržaj filmova možete pogledati  ovdje….