„ Porodica kroz film“ u Dječijoj nedjelji

U okviru obilježavanja Dječije nedjelje, KJU „Porodično savjetovalište“ organizirala je aktivnost „Porodica kroz film“. Tim povodom u prostoru kina Meeting Point, 06.10.2016.g. održana je svečana manifestacija na kojoj su se prisutnima obratili Senad Alić, direktor KJU „Porodično savjetovalište“, Dina Borovina, direktorica Prosvjetno-pedagoškog zavoda KS i Azra Mulaomerović, predstavnica Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS.

U ovoj aktivnosti učestvovali su učenici VIII i IX razreda osnovnih škola i I i II razreda srednjih škola Kantona Sarajevo kroz snimanje filma o porodici.

Ocjenom stručnog žirija dodijeljeno je pet novčanih nagrada od čega je prvo mjesto osvojio učenik O.Š „Hasan Kikić“, Marko Velimirović za film „Košmar“, drugo mjesto osvojio je učenik JU „Peta gimnazija“, Adi Lagumdžija za film „Karma“ i treće mjesto osvojile su učenice Diana Raunić, Lejla Hrenovica OŠ „Hasan Kikić“ za film „Vrijednost porodice“

Također, u okviru nagrađivanja dodijeljene su i dvije nagrade „Humanost u djelu“ i to: prva nagrada za JU „Škola za srednje stručno obrazovanje, i radno osposobljavanje“, učenik Almin Agić za film „Škola kao druga porodica“ i druga nagrada „Humanost u djelu“- OŠ „Aleksa Šantić“ učenicima H.Hadžić, E.Hadžić, A.Đonko, A.Gazibara, A.Ćemo, F.Eminović, T. Tojaga, A.Čajdrić za film  „Podrška porodičnog okruženja u školskim i vanškolskim aktivnostima“.

“Na konkurs s temom „Porodica kroz film“ koji je organizirala KJU„Porodično savjetovalište“ pristiglo je čak 19 filmova i to govori o tome koliko djeca danas imaju potrebu da progovore o porodici, kako svojoj tako i generalno, što im je kroz ovaj Konkurs i omogućeno.Djeca su kroz sjajne filmove obradila teme kao što su narušeni porodični odnosi, socijalna otuđenost izazvana pretjeranom upotrebom novih tehnologija, odnos društva prema djeci bez roditeljskog staranja i mnoge druge teme vezane za porodicu o kojima odrasli najčešće šute,a djece se itekako tiču. Ono što smatram posebno bitnim jeste da ni u jednom filmu djeca nisu tek iznijela problem, već su u svakom ponudili svoj prijedlog ili više prijedloga rješenja problema o kojem govore i da su odraslima poslali snažne poruke da su tu, da su dio porodice i da to žele ostati”- istakao je Almir Panjeta – član stručnog žirija.

Na svečanoj manifestaciji direktor KJU „Porodično savjetovalište“, Senad Alić  prisutnima je kazao: „Porodica kroz film“ je aktivnost kroz koju smo željeli da potaknemo kako obrazovanje mladih, tako i afirmiranje porodičnih vrijednosti kroz kulturne sadržaje i u tome smo uspjeli, jer su  učenici zaista na vrlo kreativan i kvaltetan način prikazali ulogu i značaj porodice. Nadam se da ćete i dalje u vašim školama nastaviti raditi na promociji vrijednosti porodice, kao i da ćemo kroz nastavak zajedničke saradnje doprinijeti osnaživanju porodice.

Atmosveru sa svečene manifestacije možete pogledati u galeriji slika: