Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta 2017

U povodu obilježavanja  Dana sigurnijeg interneta 2017, KJU „Porodično savjetovalište“ 06.02.2017.g. održala je još jedno u nizu predavanje „Internet i mladi“. Predavanje je održano u JU „Deseta osnovna škola“ za 26 roditelja ove škole.
Ovim se predavanjem željelo  upozoriti roditelje na moguće opasnosti koje internet nosi, te ih upoznati sa sigurnim načinima korištenja Interneta.

Važno je istaći da se roditelji istovremeno suočavaju s tim da njihova djeca znaju o kompjuterima više od njih te da, između ostalog, odrastaju u virtualnom svijetu koji je puno različitiji od onog koji oni poznaju. Iako je dijete za kompjuterom, u svojoj ili dnevnoj sobi, ne znači da nije u opasnosti i stoga je odgojna uloga roditelja kompleksnija i predstavlja sve veće izazove u pružanju podrške i osjećaja sigurnosti djeci“ –  istakao je Amer Šenderović, predavač.

Kroz ovo predavanje roditelji su imali priliku steći nova saznanja, razmijeniti iskustva, te dobiti konkretne preporuke što je naglasila i pedagoginja Desete osnovne škole Suada Kadrić : „Predavanje je bilo interaktivno i veoma korisno. Tema „Internet i mladi“ je potakla roditelje na diskusiju, a ono što je važno je to da su roditelji dobili savjete i preporuke za sigurno korištenje interneta“.

S ciljem realizacije aktivnosti na zaštiti djece i mladih pri korištenju informacijskih i komunikacijskih tehnologija KJU „Porodično savjetovalište“ izradila je infografiku „Pametno korištenje interneta“ koju možete pogledati OVDJE