Održano predavanje “ Komunikacija: odnos učenik-nastavnik“ u Gazi Husrev-begovoj medresi

Međusobni odnosi, uspostavljeni između nastavnika i učenika od primarne su važnosti za kvalitet interakcijskih procesa učenja i poučavanja. Svaki odnos je podjednako važan za rast i razvoj ličnosti kako učenika, tako i nastavnika, a temelj uspješnih odnosa je učinkovita komunikacija.

Stoga je na poziv Gazi Husrev-begove medrese 20.10.2016. god., Mahira Poljak, stručna saradnica KJU „Porodično savjetovalište“ održala interaktivno predavanje za 36 profesora ove škole o temi “ Komunikacija: odnos učenik-nastavnik“.

¡

 Kroz interaktivno predavanje profesori su imali priliku osvijestiti važnost i mogućnosti uspostavljanja kvalitetnijih odnosa i učinkovite komunikacije kako bi se izbjegli problemi u realizaciji dobro postavljenih odgojno-obrazovnih ciljeva i zadataka.

Unapređenjem komunikacijskih vještina kod nastavnika omogućava se stvaranje kvalitetnijih odnosa sa učenicima, što doprinosi pozitivnom ozračju u školi koje utječe kako na sposobnost učenja, tako  i na cjelokupan razvoj  njihove ličnosti. Ako komunikacija nije učinkovita razvija se osjećaj frustracije, nezadovoljstva i nesigurnosti kod učenika što može značajno utjecati na rezultate odgojno-obrazovnog rada“  – istakla je Mahira Poljak.

Ovo predavanje biti će održano i u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji, te Srednjoj školi za tekstil, kožu i dizajn u decembru mjesecu 2016. godine.