Učešće na edukaciji iz oblasti prevencije ovisnosti

U cilju profesionalnog usavršavanja i razvoja, te primjene inovativnih preventivnih programa u radu s djecom i mladima, te s drugim ciljnim grupama, KJU „Porodično Savjetovalište je u periodu od marta do juna mjeseca 2019. godine učestvovala na edukaciji iz oblasti prevencije ovisnosti.

 

Edukaciju je organizovalo Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE u okviru projekta Razvoj prevencije ovisnosti RIPPO, a čiji cilj je obuka profesionalaca koji će provoditi edukaciju iz oblasti prevencije ovisnosti i unapređenja zdravlja u oblastima obrazovnog, zdravstvenog, omladinskog i drugih sektora.

Edukacija je obuhvatila četiri oblasti na teme: „Uvod u prevenciju ovisnosti“, „Etika u prevenciji ovisnosti“, „Praktična područja – Mladi, radno mjesto i lokalna zajednica“ i „Praktična područja – Djeca, škola i porodica“. Trening su vodili stručnjaci ispred Instituta za prevenciju ovisnosti iz Austrije.

Dodjela certifikata učesnicima edukacije izvršena je u okviru Prve stručne konferencije o savremenim pristupima i modelima rada s djecom i mladima u Bosni i Hercegovini na temu: „Izazovi i perspektive u oblasti prevencije ovisnosti“ koja se održala od 26. do 27. juna 2019. godine. u Sarajevu.