PEDAGOŠKI TRIPTIH povodom 60 godina kontinuiranog rada i djelovanja Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta UNSA

Dana 07.12.2023.godine Odsjek za pedagogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu obilježio je 60 godina kontinuiranog rada i djelovanja. Na poziv Odsjeka za pedagogiju, aktivno učešće u realizaciji Okruglog stola pod nazivom „Pedagozi danas: izazovi i prilike“ uzela je stručna savjetnica KJU „Porodično savjetovalište“ prof. pedagogije Mahira Poljak, sa temom „Uloga i mogućnosti rada pedagoga u KJU Porodično savjetovalište“.

Događaj pod nazivom „PEDAGOŠKI TRIPTIH“ započeo je Svečanom akademijom na kojoj su se gostima obratili prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, doc. dr. Minka Džanko, prodekanica za naučnoistraživački rad i međunarodnu saradnju Filozofskog fakulteta UNSA, akademik prof. dr. Mladen Bevanda, akademkinja prof. dr. Adila Pašalić Kreso i prof. dr. Hašim Muminović, te prof. dr. Lejla Osmić iz uloge rukovoditeljice Odsjeka i moderatorice.

Nakon Svečane akademije realiziran je Okrugli stol pod nazivom „Pedagozi danas: izazovi i prilike“. Moderatorica prof. dr. Snježana Šušnjara je o ovoj važnoj temi razgovarala sa pedagozima koji rade na različitim radnim mjestima: Azra Jasika, Mahira Poljak, Adnan Aliladić, Antonio Topalović, Amina Rizvan Habul i Alma Hadžić.

Obilježavanje 60. godišnjice Odsjeka za pedagogiju nastavljeno je Panel diskusijom: Umjetnost i pedagogija. Moderatori panela prof. dr. Amir Pušina i prof. dr. Sandra Bjelan u panelu su ugostili Tamaru Karača Beljak, Mirzu Redžepagića, Armu Tanović Branković, Esmira Salihovića, Samru Mlinar Mandić i Harisa Cerića.

Ovom prilikom prisutnima se obratio Rektor prof. dr. Rifat Škrijelj koji je  istakao: „Ova svečana prilika predstavlja, ne samo povod za slavlje, već i priliku za refleksiju o putu koji je Odsjek do sada prošao i izražavanje zahvalnosti svima koji su doprinijeli razvoju pedagogije na Univerzitetu u Sarajevu i u bosanskohercegovačkom društvu. Odsjek za pedagogiju, kroz šest desetljeća svog postojanja, posvećeno je djelovao na razvoju pedagoške misli i prakse, obrazovanju generacija pedagoga i proučavanju suštinskih pitanja koja oblikuju naš obrazovni sistem“. Odsjek predstavlja, ne samo središnje mjesto gdje se obrazuju budući pedagozi, već i epicentar inovacija u različitim područjima značajnim za naše društvo, a primarno u području odgoja i obrazovanja. On je generirao stručnjake koji su prepoznati, ne samo u bosanskohercegovačkom društvu, već i mnogo šire, što potvrđuje relevantnost i kvalitetu obrazovanja koje pruža. Njihov rad nije ograničen samo na učionicu; oni su mentori, istraživači, naučnici i katalizatori promjena u društvu. Od njega direktno zavisi razvoj našeg društva, odgoja i obrazovanja, pedagoških teorija i praksi“. Naglasio da je Odsjek za pedagogiju kadrovski jak i značajan odsjek na Univerzitetu u Sarajevu, čiji ugled u stručnoj i naučnoj javnosti stalno raste.

Prisutnima su se obratile i prodekanica Filozofskog fakulteta UNSA doc. dr. Minka Džanko, te  prof. dr. Lejla Osmić, rukovoditeljica Odsjeka za pedagogiju.

“PEDAGOŠKI TRIPTIH” organiziran je u okviru Svečanih decembarskih dana i obilježavanja 74. godišnjice Univerziteta u Sarajevu.