KJU ”Porodično savjetovalište” i Centar „Vladimir Nazor“

U sklopu manifestacije „Dani otvorenih vrata“ Centra „Vladimir Nazor“ 27. maja 2014.g. održana su stručna predavanja za roditelje učenika i nastavnike. Tom prilikom ispred KJU  „Porodično savjetovalište“ održano je stručno predavanje o temi „Utjecaj potcjenjivanja i precjenjivanja sposobnosti djeteta na socijalizaciju i školska postignuća“. Predavanje je održala Dženana Kuluglija – porodični psihoterapeut, koja je u svom izlaganju naglasila da je veoma važno da roditelji i stručnjaci komuniciraju i steknu zajednički uvid u sposobnosti djeteta kako ne bi došlo do polarizacije, odnosno do potcjenjivanja ili precjenjivanja sposobnosti djeteta.

„Dani otvorenih vrata“ Centra „Vladimir Nazor“

Direktor Centra mr.Zulfo Ahmetović, kao aktivni učesnik predavanja istako je: „Jedan od najvažnijih segmenata u podršci djeci sa teškoćama u razvoju jeste ojačavanje roditeljskih kompetencija.U tom smislu Centar „Vladimir Nazor“ sarađuje i treba dodatnu podršku ustanova iz mreže posebno u segmentu podizanja nivoa roditeljske uloge u čemu nam pomaže KJU „Porodično savjetovalište“. U praksi se pokazalo da investiranje u jačanju roditelja, pozitivno utječe na školska postignuća djece.“

„Za mene kao roditelje je svaka edukacija i radionica bitna, jer kroz svaku dopunim svoje znanje. Na današnjoj radionici spoznala sam kako procjeniti i podcjeniti kapacitet djece u odnosu roditelja i stručnjaka, te kako primjeniti nove modele koji mogu pomoći u napredovanju naše djece što nam je i krajnji cilj. Također, jako je bitno animirati što više roditelja da prisutvuju ovim edukacijama“ – istakla je Mirsada Begić, roditeljka.

Kroz ovo predavanje, roditelji su imali priliku razgovarati i otkloniti nedoumice kroz odgovore na brojna pitanje.

Write a comment