Ministar Bandić sa Ines Kavalec i Senadom Alićem

Ministarstvo će i dalje podržavati rad Servisnog centra za roditelje i članove porodica koji imaju djecu sa poteškoćama u razvoju

1Iznalaženje adekvatnog sistemskog rješenja za funkcionisanje prvog Servisnog centra u BiH za roditelje i članove porodica koji imaju djecu sa poteškoćama u razvoju, osiguranje neophodnog stručno-profiliranog kadra, te sufinansiranje njegovog rada teme su o kojima je danas ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Muamer Bandić razgovao sa predsjednicom Udruženja „Dajte nam šansu“ Ines Kavalec i direktorom KJU „Porodično savjetovalište“ Senadom Alićem.

„Namjera nam je pomoći na sve načine realizaciju ovog pilot-projekta, kako smo to ranije i obećali, a sve zbog iskrene želje da ovaj Servisni centar nakon realizacije pomenutog projekta i institucionaliziramo, jer smo svjesni njegove ogromne važnosti za porodice sa djecom koja imaju poteškoće u razvoju“, naglasio je ministar Bandić ovom prilikom, te podsjetio da su ove aktivnosti započete još na sastanku održanom u januaru ove godine sa premijerom Kantona Sarajevo Suadom Zeljkovićem. Interesovao se i za dosadašnji dvosedmični rad ovog centra i njegove potrebe. Dodao je da niko od nas ne bira kakvim ćemo životom živjeti te da društvo mora naći način kako pomoći porodicama koje njeguju i odgajaju djecu sa posebnim potrebama.

Predsjednica Kavalec, inače majka koja svojim primjerom i svakodnevom borbom pokazuje nevjerovatnu količinu energije i snage usmjerene na angažovanje vladine i nevladine podrške porodicama sa djecom kojima je potrebna posebna i kontinuirana njega i pomoć, informisala je ministra Bandića o radu Servisnog centra i njegovom funkcionisanju.

„U ovoj fazi našeg rada dnevno našu pomoć zatraži oko 15 majki koje nam, zbog obavljanja raznoraznih ličnih ili dječijih potreba neophodnih za stvaranje normalanog porodičnog života, povjere svoju djecu na čuvanje sa kojima u tom vremenu stručno rade naši uposlenici kojih još uvijek nemamo dovoljan broj“, kazala je Kavalec i istakla veliku zahvalnost dobrim ljudima iz Općine Novi Grad i Kantona Sarajevo koji od samog početka čine sve kako bi pružili adekvatnu pomoć i podršku ovim porodicama i njihovoj djeci.

„Drago mi je da ste prihvatili naš prijedlog da vaše Udruženje i Servis uspostavi saradnju sa kantonalnom JU „Porodično savjetovalište“, a u cilju osiguranja neophodnog kadra za rad Servisa i njihovih plaća u periodu od šest mjeseci kroz primjenu Programa sufinansiranja zapošljavanja ‘800 +’ koji je u fazi realizacije“, istakao je ministar Bandić i pozvao predsjednicu Kavalec da se prijave i na javni poziv za zapošljavanje pripavnika koji će vrlo brzo biti raspisan, a kroz koji je moguće osigurati određeni broj pripravnika koji bi svoj pripravnički staž obavljali kroz rad i angažman u ovom Servisu.

Predsjednica Kavalec je također istakla veliko zadovoljstvo svih članova Udruženja na čijem je čelu, ali i uposlenih u Servisnom centru zbog postignutog dogovora o intenzivnoj saradnji sa KJU „Porodično savjetovalište“.
Direktor ove ustanove Senad Alić je najavio potpisivanje ugovora o saradnji sa Servisom koja će se bazirati na psihološkom radu i tretmanu članova porodica koje imaju djecu sa posebnim potrebama.

„Na ovim poslovima bit će anagažovani psiholozi koji su deficitaran kadar Servisu, a sve s ciljem stvaranja čvrste porodice u kojima žive ova djeca“, naglasio je Alić i dodao da im je namjera pružiti stručnu pomoć u radu ovog centra.

Ministar Bandić je, uz podršku i zahvalnost predsjednice Kavalec, najavio da će u okviru programskih aktivnosti „Dječije nedelje“ biti uvršteno promovisanje i predstavljanje ovog pilot-projekta i rad Servisnog centra za roditelje i članove porodica koji imaju djecu sa poteškoćama u razvoju, a koja će u oktobru ove godine biti posvećena promociji prava porodica sa djecom.

17.06.2014 (azra.djozo)

Write a comment