Kamp za mlade „Intercity teatar 2016“

KJU „Porodično savjetovalište“ je i ove godine učestvovala u organizaciji Intercity teatar projekta u suradnji sa Udruženjem za prevenciju ovisnosti „Narko-ne“. Ovogodišnji kamp je realiziran na planini Igman u periodu od 11. do 17. jula uz učešće mladih iz Sarajeva, Zenice, Kiseljaka, Fojnice, Bijeljine, Bileće i Goražda.

Kamp je bio osmišljen na način da mladi iz različitih zajednica provedu zajedničko vrijeme u prirodi, što je u suprotnosti sa današnjim stilom življenja, te da dožive iskustva koja će im pomoći da se pripreme za mnogobrojne izazove koje sa sobom nosi savremeni život. Poseban naglasak je stavljen na usvajanje životnih vještina iz komunikacije, timskog rada, radne discipline, radnih navika te znanja vezanih za prevenciju ovisnosti o psihoaktivnim supstancama, alkoholu, pušenju, kockanju i internetu.

Završetak kampa je označen premijernim izvođenjem teatarske predstave „To je raj, lutko moja“ koju su mladi uz podršku poznate bosanskohercegovačke glumice Minke Muftić spremili tokom svog sedmodnevnog boravka na Igmanu. Premijeri su prisustvovali roditelji i prijatelji učesnika kampa kao i saradnici i gosti UG „Narko-ne“ i KJU „Porodično savjetovalište“.

„Nimalo ne zavidimo mladima koji sjede u gradu za kompjuterima i tipkaju na svojim telefonima. Pobjegli smo od svakodnevnog života, uživamo i učimo kroz aktivnosti u prirodi i radionice, a s obzirom da dolazimo iz različitih dijelova naše države, sasvim usputno kroz zabavu doprinosimo promovisanju mira u BiH” rekao je učesnik kampa Miljan Đurica iz Berkovića.