ISKUSTVA KORIŠTENJA INTERNETA UČENIKA OSNOVNIH ŠKOLA U KANTONU SARAJEVO – Izvještaj o rezultatima istraživanja

 

knjigaCilj ovog istraživanja jeste ispitati navike i iskustva učenika o korištenju Interneta, te identificirati najčešće opasnosti kojima su djeca izložena tokom pretraživanja Interneta.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 1941 učenika od petog do osmog razreda, od čega je 51,9% dječaka i 48,1% djevojčica. Sudionici su učenici sedam osnovnih škola Kantona Sarajevo: „Safvet-beg Bašagić“, „Vrhbosna“, „9. maj“ Pazarić, „Grbavica I“, „Behaudin Selmanović“, „Meša Selimović“ i Katolički školski centar „Sveti Josip“.

 

POTREBE MLADIH ZA PSIHOSOCIJALNOM PODRŠKOM U RAZVOJU BUDUĆE KARIJERE

 

knjigaIzabrati pravu karijeru težak je zadatak, pogotovo sa 18 godina. Mladi još ne znaju u čemu su dobri, interesi su im široki, a sretni su ukoliko ih nešto toliko zanima da je to jedino što žele raditi. Dobar izbor budućeg zanimanja važan je iz razloga što se radnom angažmanu posvećuje mnogo vremena: 8 sati dnevno, 5 dana sedmično (pa i više) – barem trećinu života. Biti motiviran, dobro upoznati sebe, svoje sklonosti i sposobnosti, upoznati se sa zanimanjima, tržištem rada, dobro razmisliti o budućem zanimanju, preduslovi su za bolje snalaženje prilikom odabira budućeg zanimanja i pronalaženja istog.